Verdens fødevaresituation i dag og frem til 2050
Hvormeget skal høstudbytterne stige med fremover ? Og hvordan?
11. For at undgå sult, social nød og afledte krige
skal vi høste 70 procent mere i 2050 end i dag – fordi:
- Vi bliver 2,3 milliarder flere munde at mætte
over de næste 35 år.
- Middelklassen, som efterspørger mere kød,
vokser globalt fra i dag 1,9 til 4,5 milliarder
mennesker.
- Udfasning af olie, naturgas og kul øger
efterspørgslen efter energiafgrøder.
- Non food-industrien har brug for planter til
stadig flere formål.
- Klodens landbrugsareal på 1,5 milliarder hektar
kan, jf. FN, øges markant, men kun ved at
inddrage f.eks. tropisk regnskov, der er vigtig for
CO2-balancen.
Vi er på katastrofekurs.
Reduceret madspild er en nødvendighed, men ikke nok.
Der skal høstes mere pr. hektar, ikke mindre – og det skal ske
med hensyntagen til natur og miljø, altså bæredygtigt.
Dyrkningsdogmer, som betyder mindre høst, har kloden ikke råd til.
Men i Danmark kan vi hygge os i
smug og fralægge os ansvaret…
Landbrugsjord forsvinder
- Hvert år mistes 5-12 millioner hektar landbrugsjord
pga saltophobning, vind og vanderosion
samt udpining.
- Byudvikling, vejbyggeri og inddragelse af jord til
naturområder koster også.
- I bl.a. Afrika og dele af Østeuropa kan der stadig
opdyrkes ”ny” jord.
- FAO vurderer, der – alt i alt - i 2050 kun kan være
70 millioner hektar agerjord mere end i dag.
U-landene rammes hårdest
- Manglen på jord bliver størst i u-landene – hvor
der stadig er sultproblemer og den største
befolkningstilvækst.
- FN vurderer, at klimaændringer vil medføre
flere oversvømmelser og tørkekatastrofer, som
især vil ramme Afrika.
- Mange steder, og igen især i Afrika, vil mangel
på nedbør og vandingsmuligheder være udbyttebegrænsende.
- Temperaturstigninger vil reducere hvedeudbytterne.
- Vesten vil øge produktionen af bioenergi, også
for at mindske afhængigheden af olie og naturgas
fra Rusland og diktaturerne i Mellemøsten.
- Afviklingen af landbrugsstøtte verden over
mindsker regeringernes muligheder for at
regulere produktionen.
- Vi vil oftere få fødevarekriser.
Markant udfordring
- I 1960’erne øgedes verdens kornproduktion
med 2,5 pct. om året.
- I dag er den årlige merhøst pr. hektar reduceret
til 1,3 pct.
- For at kunne brødføde en større og rigere befolkning
frem til 2050 skal planteproduktionen
øges med 2,4 pct.om året.
- Majs, ris, hvede og soja er verdens fire vigtigste
afgrøder med årlige udbyttestigninger fra kun
0,9 til 1,6 pct.
- Der er brug for ny teknologi og større høst – eller en ekstra klode
70 pct. større produktion i 2050. Udfordringen gælder landmænd overalt på kloden – fra oven risbonden i Japan, fåreavleren i Australien, bomuldsfarmeren i Louisiana, USA, og bananproducenten i Swaziland.
Nej, det er ikke korn- eller græscirkler forårsaget af UFO’er. Det er et område i det vestlige USA med
ringe årlig nedbørsmængde – og vanding med store cirkelmaskiner, som dækker op til 50 hektar. Selv fra
12 km.s højde ses det tydeligt, at vand giver liv, vækst og høst – mens felterne mellem cirklerne dårligt
nok lader ukrudtet gro. Mange steder på kloden er mangel på vand den begrænsende produktionsfaktor.