25. Mere økologi i Danmark end i andre lande
- Næppe noget sted i verden står økologien stærkere end i Danmark, hvor
produktionsformen tegner sig for otte procent af fødevareforbruget, mere for
mejerivarer, mindre for kød.
- Salget støttes af det røde økologimærke, som 98 pct. af danskerne kender.
- 84 pct. af danskerne siger, de har tillid til den økologiske produktion.
- Salget af økovarer udgør 5,6 milliarder kroner, hvortil kan lægges en eksport på
1,5 milliarder kroner, eller én procent af fødevareklyngens eksport.
- Økologi har politikernes bevågenhed og støttes på forskellig vis med et samlet
beløb, der er større end det EU-tilskud, som økologerne modtager på linje med
deres konventionelle kolleger.
- Der er (2015) 2.500 økologiske landbrug med et samlet areal på 190.000 hektar.
- Det er en politisk målsætning at fordoble arealet inden 2020.
- Samlet set høster økologiske landmænd 30 pct. mindre på deres marker end
de konventionelle landmænd, men med betydelige forskelle fra art til art og
mellem forskellige bedriftsformer.
- De økologiske mælkeproducenter har de bedste udbytter, dels fordi kløver, som
optager kvælstof fra luften, er en betydende afgrøde, og dels fordi landbrugene
selv producerer gødning i form af møg og gylle.
- De økologiske landmænds interesser varetages ud fra forskellige holdninger af
hhv Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening.
- Landbrug & Fødevarer: Den økologiske produktion yder et væsentligt bidrag
til landbrugsproduktionens mangfoldighed og til landbrugets faglige udvikling,
samt bidrager til det samlede landbrugs målsætning om en miljørigtigt
bæredygtig landbrugs- og gartneriproduktion.
- Økologisk Landsforening: Økologisk landbrug og fødevareproduktion giver et renere miljø, bedre dyrevelfærd i landbruget og sundere fødevarer.
Der benyttes ikke pesticider i økologisk planteavl. Ukrudt bekæmpes ved harvning
og pløjning samt kørsel med en ukrudtsstrigle i afgrøderne. I roemarken kan der
suppleres med arbejdstimer og, som her i roemarken, på god gammeldags facon
brug af hakkejern. Økologisk mark i Tyskland. Foto: Margrethe Askegaard.
Frilandsgrisehold er baseret på fare- og opholdshytter, året rundt – én pr. so
med kuld. Når smågrisene er taget fra deres mor, må de gå i flokke i store
stier eller aflukker i stalde.