14. Globalt tabes en tredjedel af fødevareproduktionen
- Vi er 7.350 millioner mennesker
på jorden (medio 2015).
- Jf. FN lider 850 millioner af sult
og/eller fejlernæring.
- Årligt dør 9 millioner børn af sult.
- 1,3 milliarder tons fødevarer – 24
pct. af klodens producerede
proteiner (en tredjedel af mængden med hovedvægt lagt på frugt
og grønt efterfulgt af korn) går tabt eller smides ud.
Sådan går fødevarerne især tabt i u-landene:
- Høstskader foranlediget af tørke, regnskyl, svampe- og insektangreb
samt for ringe adgang til gødning og pesticider.
- Mangel på el samt køle- og lagerkapacitet forårsager, at friske
varer – bl.a. frugt og grønt – ofte rådner, fordi høst og efterspørgsel
ikke matcher.
- Korn- og proteinafgrøder går til pga mangel på tørringsanlæg og
beluftede lagre.
- Manglende grossistled og dårlig infrastruktur gør det problematisk
at få friske varer rettidigt frem til markeder og storbyer.
- Rotter og andre skadedyr tager for sig af retterne.
Sådan går fødevarer især tabt i i-landene:
- Udsmid fra private hjems køleskabe, fra kantiner, institutioner og restauranter.
- Udsmid fra supermarkeder pga overskreden salgsdato.
I mange u-lande er høsten for lille pga manglende mulighed for at
tilføre planterne næringsstoffer og bekæmpe sygdomme samt insektangreb.
Dårlige behandlings-, lagrings- og transportmuligheder
frem til markederne i byerne er også en meget betydelig spildkonto.
I-landene har tacklet disse udfordringer for længst, men smider til
gengæld store mængder fødevarer i affaldscontainere.
I Nordamerika er udsmid af færdige fødevarer 115 kg. pr. borger
årligt, i EU 95 kg., i Afrika syd for Sahara 6 kg., totalt for kloden
18 kg. pr. menneske. Mange i-lande har iværksat kampagner
for at reducere spildet. FN, regeringer og hjælpeorganisationer
arbejder på at afhjælpe spildproblemerne og dermed øge
produktionen i u-landene.